Är tandimplantat en bra lösning?

Det som är talande med tänder är att de inte växer ut igen. Om du skulle bryta en arm så kan du - efter någon månad i gips och rehabilitering - också få en fullt funktionell arm igen och där denna till och med kan bli lite starkare. Slår du i samband med träning istället ut en- eller flera tänder så är detta mer problematiskt då tänderna kan vara bortom räddning och så pass skadade att de måste plockas ut.

Träning är en orsak till att man kan tappa tänderna; speciellt om det handlar om kampmoment där man tävlar mot någon annan. Hockey, innebandy, fotboll, boxning och så vidare - alla dessa idrotter innehåller naturliga kampmoment som kan leda till omfattande tandskador. Tandskador som alltså inte kan lösas av kroppen och genom gott läkkött; där krävs ingrepp av en tandläkare.

Lyckligtvis så innebär utslagna tänder inte ett sämre liv. Förr - innan utvecklingen tog fart på riktigt - så var löständer (tandproteser) den enda riktiga lösningen. Dessa var sällan riktigt bra. Idag så är dels dessa tandproteser mer sofistikerade och utvecklade och dels så finns även andra alternativ.

Ett av de bättre handlar om tandimplantat. Ett tandimplantat kommer nämligen - om allt går vägen - att fungera precis som en ordinarie tand och det är också den stora anledningen till varför man bör välja den lösningen. Några saker som man bör vara medveten om gällande tandimplantat finns emellertid.

Tankar om tandimplantat

Vi kan säga att du besöker en tandläkare i Stockholm efter att ha slagit ut tre tänder i samband med en hockeyträning - det här kommer han att säga/göra gällande tandimplantat:

  • Undersökning. För att få tandimplantat inopererade krävs det rätt förutsättningar. Dessa bedöms vid en omfattande undersökning där den tandläkare i Stockholm som du besöker säkerligen kallar in specialisttandläkare för ytterligare konsultation. Käken styrka och muskulatur är ofta avgörande; det är där man borrar fast skruvarna och det är således där som stadga kommer att behövas. Du som idrottare kan ha bättre förutsättningar. Detta förutsätter att du exempelvis äter rätt, dricker mindre alkohol och att du, framförallt, inte röker. Rökare har svagare käkben och bedöms därför generellt som sämre kandidater för tandimplantat än icke-rökare.
  • Operation: Först så fäster man skruvarna - som är av titan och välkomnas av kroppen - i käkbenet. Det kan kräva fler än ett enda operationstillfälle. I väntan på att skruvarna ska läka fast så kan du få provisoriska tänder. Dessa kommer att se annorlunda ut. Det gör däremot inte de tänder som tillverkas under tiden. Dessa utgår efter hur dina övriga tänder ser ut och fräses med speciella maskiner som ger samma form, struktur, storlek och färg. Det är den uppenbara fördelen med tandimplantat: ingen kan veta att det inte är dina ordinarie tänder som syns då du ler.
  • Komplikationer? Skötseln av tandimplantat blir avgörande för hur de sitter fast. Tyvärr så ser man att många missköter sina tandimplantat; man tänker att det inte är riktiga tänder och struntar därför i att borsta området där de sitter. Gör man det så kan bakterier söka sig in i fickan där titanskruven sitter - något som leder till infektioner och att ett tandimplantat kan lossna. Skötseln och vikten av god hygien är avgörande för att undvika komplikationer.

Läs mer om tandimplantat: https://www.tandimplantatstockholm.nu.

11 Dec 2018