Välj bra tillbehör till hästen

Det är praktiskt att hålla hästar i stall för oss människor. Skötsel och utfordning blir enklare. Men det gäller att hästarna trivs i stallet och mår bra. För detta finns en mängd tillbehör och utrustning att ha i stallet. Företag som till exempel City-Boxen erbjuder det allt som man behöver för att hästen ska trivas i stallet. Det kan handla om olika modeller av hästboxar, stalldörrar och fönster, stallmattor, utestall, uteboxar, ligghallar, vindskydd, stallfönster och vattenkoppar. 

Men det gäller att välja utrustning av högsta kvalitet och för hästens bästa. Den måste ha gott om plats, bra ventilation, belysning och värme. Det finns noggranna riktlinjer att läsa på Jordbruksverket.

Hästar trivs bäst i det fria 

Men självklart måste hästar dagligen få vara ute under största delen av dagen. Att få vara i hagen och röra sig fritt är avgörande för hästens mående och få att må bra. Det är också viktigt att få umgås med andra hästar ibland, helst dagligen. Hagens mått är också reglerade och den får inte vara för liten. Hästen måste kunna galoppera fritt. I hagen måste det såklart finnas vatten, foder och strö av bra kvalitet.

Hästsport

Olika varianter av hästsporter är mykcet populärt men kräver en hel del utrustning för att kunna utövas. Det gäller både för hästen och ryttaren. Lika viktigt är det att sköta om sin utrustning för lång hållbarhet. Man måste till exempel regelbundet rengöra och smörja läderdetaljer.

Men det skiljer en del när det gäller utrustning beroende på vilken sport det handlar om. Något man ska satsa extra mycket på är betsel. Det ger kontroll över hästen. Dagens betsel är säkra och skön för hästen. Dessa var ganska plågsamma för hästen förr i tiden men mycket har hänt sedan dess. 

Viktiga uppfinningar

Stigbygeln var en mycket viktig uppfinning när den kom. Det var en revolutionerande uppfinning när den kom när det gäller brukandet av hästen.

Stigbygeln uppfanns av ett nomadfolk i asien som hette hunnerna. Stigbygeln gjorde att det blev lättare att komma upp i sadeln och att det gick att rida längre och snabbare ritter. Självklart har utvecklingen gått framåt sedan dess. Det finns en mängd olika varianter att välja bland.

Det gäller även sadlar, täcken, ridkläder, benskydd och mycket mer. Det är inte bra bra för ryttare utan också för hästen. Det var tyvärr ganska vanligt förr i tiden att det kunde göra ont på hästen när utrustningen var bristfällig. Det är alltid viktigt att fokusera på säkerheten när man hanterar hästar och utrustning.  

22 Jun 2019