Ta MC-körkort

Många är vi som drömde om att köra motorcykel när vi var små. Vi tittade drömmande på när knattrande och mullrande motorcyklar körde förbi är var barn. Sedan kom livet med familj och karriär emellan. Men drömmen fanns hela tiden kvar där långt därinne i hjärtat.

Tänk att susa fram på härliga sommarvägar och känna kraften i motorn. Att närsom helst kunna stanna varsomhelst längs vägen. Att känna frihetskänslan och bara njuta. Eller i storstadens köer kunna köra emellan bilarna och slippa frustrationen som bilförarna känner för att inte tala om svårheten att parkera bilen.

Hur tar man MC-körkort?

Det ställs högre krav på att ta körkort på motorcykel än vanlig personbil. Förr i tiden fick man köra MC om man hade körkort. Så är det som tur är inte längre.

För det första finns det olika klasser av mc-körkort beroende på storlek på motorcykeln. Det finns behörihet A1, A2 och A.

A1 innebär lätt MC, vilket innebär en motor på max 125 kubikcentimeter och med en effekt på högst 11 kilowatt. Man måste vara minst 16 år för att köra lätt MC.

A2 ger rätt att köra mellanstora motorcyklar med en nettoeffekt på max 35 kilowatt vilket motsvarar 689 cc. Man måste vara minst 18 år för denna behörighet. 

Vill man kunna köra alla tvåhjuliga motorcyklar som finns oavsett storlek på motorn. Åldersgränsen är 24 år. Men har man A2-körkort i minst 2 år får man ta det redan vid 20 års ålder.

Teori och praktik

Man ska ta körkort behöver man dels klara ett kunskaptest i form av ett teoriprov. Detta prov mäter kunskaperna i fordonskännedom och manövrering. Men även såklart trafikregler, trafikkännedom, miljö och personliga förutsättningar. När man klarat kunskapsprovet är det giltigt i ett år, om man inte klarar uppkörningen måste man göra om det.

Körprov för MC

När du ska ta MC-kort måste du bli godkänd på körprovet. Där måste man visa att man klarar av att framför motorcykeln i trafiken på ett säkert sätt. Så fort teoriprovet är godkänt kan man boka körprovet. Det består av olika delar; först en säkerhetskontroll där man ska visa att man kontrollera att motorcykeln är i kördugligt skick och allt fungerar. Man ska också kunna grundläggande åtgärder om man hittar några brister. Sedan ska man genomgå ett manöverprov som innehåller både körning i och utanför tätort. Det går att genomföra all utbildning privat med många tar hjälp av en seriös körskola.

Är du intresserad av att veta mer och vill boka körkortsutbildning för MC kan du läsa mer här: www.mckortstockholm.se.

25 Feb 2019