HLR-utbildning i Stockholm räddar liv

En HLR-utbildning i Stockholm ger kunskaper i hjärt- och lungräddning som kan rädda en persons liv vid ett plötsligt hjärtstopp. Alla kan gå en HLR-utbildning!

Det finns många missuppfattningar kring hjärt- och lungräddning – HLR. Den värsta missuppfattningen är att man tror man måste blåsa ner luft i lungorna på den person som är medvetslös. Det kanske inte är så roligt om personen man ska rädda precis har kräkts. Därför finns det en skepsis mot HLR som grundar sig på ett fel.

Det viktigaste är att göra hjärt-kompressionerna, när man trycker på bröstet. Om man inte kan, eller inte vill, kan man hoppa över inblåsningarna och ändå rädda livet på den medvetslöse. En annan missuppfattning är att man tror man skadar personen om man gör fel, men ingen dör av felaktig HLR, människor dör när de inte får HLR!

HLR Utbildning – alla kan vara med!

På en HLR-utbildning får man lära sig grunderna i HLR, och det är gjort så alla kan vara med. Man kan vara stor, liten, svag eller stark. Man kan ha god motorik eller ingen motorik alls. HLR-utbildningen är utformad så alla ska kunna vara med och lära sig teknikerna.

Det kanske viktigaste träningen man får genom HLR-utbildningen är vad man gör och i vilken ordning när olyckan är framme. Många blir handlingsförlamade när något händer och man inte vet vad man ska göra. Med lite enkla regler som alla kan komma ihåg kan man rädda liv, bara genom kunskap och att göra några enkla saker, som att kontakta SOS och påkalla uppmärksamhet från förbipasserande.

17 Aug 2022