Bli akupunktör

Funderar du på att gå en akupunkturutbildning? Den som jobbar med akupunktur använder traditionella kinesiska metoder för att behandla smärta. Som många känner till tar man många, tunna nålar och för in dem i kroppen på olika ställen. Var de förs in beror på var i kroppen patienten har ont. Syftet är att spänningar ska släppa, att energi ska frigöras och att stimulera kroppen på andra sätt. De som går till en akupunktör kan till exempel ha besvär med karpaltunnelsyndrom, stress, huvudvärk eller astma.

Skulle du passa att bli akupunktör?

Det är inte alla som är goda kandidater för att jobba med akupunktur. Är man väldigt darrhänt eller vill arbeta själv är det ett yrke som kanske inte passar särskilt bra. Överlag bör man ha ganska goda sociala förmågor, bland annat för att få patienten att känna sig trygg. Vidare är det bra att vara kommunikativ i allmänhet, inte minst för att svara på frågor som patienten kan ha.

Egenskaper som är bra hos en akupunktör:

  • Vara stadig på handen.
  • Ha god koordination.
  • Starka kommunikativa förmågor.
  • Tycka om att arbeta med människor.

Känner du igen dig? I sådana fall kanske det är dags att leta reda på en bra akupunkturutbildning. Först finns det dock fler saker du kan göra för att känna dig mer säker i ditt yrkesval.

Prata med en praktiserande akupunktör

Ett bra sätt att få en tydlig bild av yrket är att tala med någon som arbetar som akupunktör. Kom på ett par frågor du kan ställa till honom eller henne. Till exempel:

  • Hur såg akupunkturutbildningen ut?
  • Vad var det svåraste?
  • Vad är det bästa med yrket?
  • Vad är det sämsta med yrket?

Det här är endast exempel på frågor att ställa. Kom ihåg att fråga det som är viktigt för dig att känna till. Förhoppningsvis får du kontakt med en akupunktör som kan berätta om både svårigheter och förmåner som kommer med yrket.

Gå en akupunkturutbildning

Om du har bestämt dig för att bli en akupunktör är ett bra nästasteg att leta reda på en lämplig skola för en akupunkturutbildning. Skolorna är lätta att hitta genom sökningar på nätet. Om du vill få ett diplom eller certifikat senare, bör du på förhand kolla upp att skolan är godkänd av det förbund som utfärdar diplomet. För att bli medlem i ett dylikt förbund är det här vanligtvis ett krav.

9 Jan 2018