Allt om botox

Botox är ett läkemedel med beprövade innehåll och bra effekter. Den används för reducering av linjer och rynkor i ansiktet och är en viktig komponent i dagens kosmetiska behandlingar.

Botox är en av de mest använda och kanske populäraste estetiska behandlingarna under de senaste två decennierna. Proceduren fortlöper på följande sätt: små mängder av botox injekteras på ett utvalt ansiktsområde. Vanligaste ansiktsdelarna är panna, ögonbryn, överläpp samt mungipor. Klientens behov och önskemål ligger till grund för själva behandlingen. Injiceringen i huden leder till en blockering av de aktiva nervimpulserna i ansiktsmusklerna. Muskeln i sin tur slutar att dras ihop och bildar inga rynkor. Resultatet blir ett slätare och rynkfritt ansikte. De tunna små nålarna som används under behandlingen förhindrar smärta och obehag.

Vad är egentligen botox?

Vad är botox? Det är ett läkemedel med beprövat innehåll och effekter som undersökts under flera decennier. Botox användes redan på 90-talet med en utökande tillämpning i den kosmetiska och estetiska industrin. Läkemedlets främsta fördel är dess rynkreducerande effekt och möjligheten till applikation på flera ansiktsdelar utan att det skapar en negativ inverkan på patienten. Procedurerna utförs i skönhetskliniker som finns i alla storstäder i Sverige, såsom Malmö, Göteborg och Stockholm. Många medelstora orter har också öppnat kliniker som erbjuder olika varianter av skönhetsprocedurer. Med andra ord blir det allt lättare att hitta en närliggande klinik som kan hjälpa till vid sådana behov.

En effektiv metod eller något som bör undvikas?

Är botox en effektiv metod eller något som bör undvikas? Den diskussionen har lyfts fram flera gånger. Läkemedlet räknas till behandlingar med bra effekt, en effekt som oftast märks inom 48 timmar efter utförd procedur. Något intressant med botox är att effekten ökar under de nästkommande dagarna. Behandlingen tapper effekter efter 3 till 6 månader. Detta betyder att den oftast bör göras om för att bevara det önskade resultat. Metoden anses vara skonsam mot patienterna och därför är det ingenting som bör undvikas. Botox har inga kända allergiska reaktioner heller. Varje procedur startas med en konsultation med kirurgen som kommer att utföra den. Där diskuteras klientens önskemål, förväntningar och allmänna hälsotillstånd. Läkaren går igenom behandlingens alla steg samt framtida förväntade resultat. Ifall patienten har några hälsoproblem eller det finns andra faktorer som oroar specialisten kan denne avrådas från att genomgå proceduren. Detta händer relativt sällan men ifall rekommendationen är att vänta med behandlingen bör patienten följa den. I de flesta fall är inte botox något som bör undvikas.

27 Aug 2020